Trasa 2024. Změny.

Ke změnám trasy máme několik různých důvodů. Jsou to organizační důvody předávkových a parkovacích míst, někdy problematická místa na trase, nebo se nám prostě podaří najít zajímavější a terénnější alternativu s menším množstvím asfaltu, po které většina závodníků volá.

Změny na trase

Pro ročník 2024 čekejte změny na těchto úsecích:

#3 Kacanovy-Vyskeř - pouze posunutí cíle trasy o 0,5km do vesnice, kde skončily stavební práce a můžeme zase parkovat nedaleko restaurace a krámku.

#4 Vyskeř-Vyskeř - posun startu etapy ze stejných důvodů, takže bude trasa o 0,5km kratší a start a cíl etapy je blízko sebe.

#5 Vyskeř-Příhrazy - zásadnější změna, původně nejlehčí úsek už není tak snadný. Nejrychlejší běžci byli v minulých ročnících rychlejší než jejich auto na přejezdu, proto dochází k prodloužení tohoto úseku a tím zařazení jednoho krátkého, ale opravdu prudkého výběhu. Takže přibylo 2,5km a 100 výškových metrů.

#6 Příhrazy-Dneboh - jsme původně chtěli udělat delší a atraktivnější, ale CHKO nám navržené změny neschválilo a proto trasa zůstává shodná s loňským ročníkem, i když jsme původně několik měsíců před závodem komunikovali změnu. Omlouváme se za zmatky.

#15 Můstky - Lomnice - trasa běhu je stejná jako vloni, ale pozor při přejezdu autem. Dojezd na předávku v Lomnici je po nové silnici, která je čerstvě otevřená, ale v mapy.cz je ještě zavřená. Proto není trasa přejezdu autem až k předávce, přestože k předávce bez problémů dojedete, ale v tuto chvíli to nelze na mapách zobrazit. V závěru přejezdu bude značení pomocí cedulí.

#18 Klokočí-Koberovy - větší změna. Nechceme běhat po silnici jako v prvních ročnících, v loňském ročníku se neosvědčila protisměrná předávka na stísněném prostoru a vznikaly nebezpečné situace, takže poběžíme z Klokočí pěkně dolů k Jizeře. Po seběhu bude následovat o to větší stoupání, kde na borce čeká 300 výškových metrů v kuse až na Sokol. Tím přibývá prvnímu autu v posledních úsecích etapa s nejvyšší obtížností.

#23 Turnov - Sedmihorky - změna pouze v závěrečném 1,5 kilometru. Nechceme míchat běžce s pohybem aut a turistů v kempu, proto vede trasa ke "koupáku" v Sedmihorkách a pár set metrů je souběh úseku #23 a #24. Pozor na značení, ať neběžíte do cíle posledního úseku, který odbočuje v souběžné části trati trochu dřív. Vy běžíte o 200m dál a předáváte poslednímu běžci.

#24 Velké finále ve Skaláku se nám podařilo udělat jako opravdové trailové finále. Ubrali jsme asfaltu a přidali cesty a stezky. Částečně se probíhá úseky #1 a #3, výškový profil vypadá jako nepovedená pila a celkové převýšení narostlo skoro o 100 výškových metrů. Přestože je poslední etapa kratší, tak je trochu těžší a počítejte s tím.

Nové časové limity

Jsme si vědomi, že došlo k mírnému ztížení celé trasy a i proto posouváme časové limity. Nově budou nastaveny takto:

Kozákov - 12:00

Málá Skála - 16:00

Cíl - 20:00

Věříme, že úpravy tras a časových limitů pro vás budou znamenat ještě atraktivnější závod a přispějí k bezproblémovému průběhu. Zároveň budou možná znamenat nové přemýšlení nad nasazením běžců na jednotlivé úseky.

Každopádně přejeme jen pozitivní zážitky z parádního prostředí sdílené ve vaší partě.

#nejkrasnejsizavod